اقدامات درمانی اورژانسی برای مواجهه با افرادی که گرمازده شده اند
دکتر روزبه رجائی غفوری با اشاره به اینکه گرمازدگی یک اورژانس پزشکی است، اظهار داشت: بررسی علائم حیاتی مانند فشار خون و دمای بدن از مراحل اولیه بررسی مصدوم بوده و هدف درمان اولیه، کاهش سریع دمای بدن در حد امکان است
رئیس مرکزمدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی استان آذربایجانشرقی توصیه هایی را برای مواجهه با فرد گرما زده عنوان کرد.
دکتر روزبه رجائی غفوری با اشاره به اینکه گرمازدگی یک اورژانس پزشکی است، اظهار داشت: بررسی علائم حیاتی مانند فشار خون و دمای بدن از مراحل اولیه بررسی مصدوم بوده و هدف درمان اولیه، کاهش سریع دمای بدن در حد امکان است
،گرمازدگی موقعیتی حادّ و تهدید کننده زندگی است که در این حالت سیستم تنظیم کننده دمای بدن ، به دلیل قرار گرفتن طولانی مدت در هوای گرم یا تولید بیش از حدّ گرما در بدن و یا وجود هر دو حالت ، از کار می افتد.درحالت گرمازدگی بدن نمی تواند گرمای اضافی خود را دفع کند، در نتیجه دمای بدن خیلی افزایش می یابد که می تواند اارگانهای اصلی بدن را تخریب کند.
وی درباره مواجهه با فرد گرمازده توصیه کرد: تا زمان رسیدن آمبولانس بهتر است مصدوم را به یک جای خنک منتقل کنند و بیمار را به پشت قرار داده تا سطح بیشتری از بدن او در
جریان هوا قرار گیرد ،باید لباس بیمار را خارج کرده و بدن او را با آب سرد بشویند و اگر این کار ممکن نیست، بدن فرد را با حوله مرطوب بپوشانند همچنین می توانند در کنار گردن، کشاله ران و زیر بغل کیسه یخ بگذارند.
دکتر رجائی در رابطه با علائم شایع گرمازدگی گفت:علائم گرمازدگی شامل : پوست خشک و داغ – عدم تعریق – پوست ابتدا قرمز شده و سپس رنگ پریده یا کبود می شود – تنفس کوتاه و سریع – نبض سریع و ضعیف – افزایش دمای بدن به بیش از 40 درجه – سردرد – گرفتگی عضلات – گشادی مردمک چشم
همچنین علائم روحی و روانی گرمازدگی شامل : زدن سخنان بی ربط ، گیجی ، رفتار پرخاشگر، آشفتگی و هیجان، توهم– بی حالی ، رخوت و بی حسی ( واکنش های بدن بیش از حد آرام و آهسته می شود ) و تشنج است.
وی افزود: باید لباس بیمار را خارج کرده و بدن او را با آب سرد بشویند و اگر این کار ممکن نیست، بدن فرد را با حوله مرطوب بپوشانند همچنین می توانند در کنار گردن، کشاله ران و زیر بغل کیسه یخ بگذارند.
دکتر رجائی ادامه داد: با باد زدن مصدوم و یا استفاده از پنکه جریان هوا را افزایش داده و او را خنک کنند.
وی با تأکید بر خنک کردن سریع بیمار، و عدم خوراندن مایعات به بیماران غیر هوشیار گفت: از دادن داروهایی مانند آسپرین و استامینوفن به بیمار خودداری کنند.
دکتر رجائی افزود: توصیه می شود در صورتی که فرد هوشیار است به او مایعات خنک داده شود و در طول مدت شستشوی بدن مصدوم، هر 10 دقیقه دمای بدن او را اندازه گیری کرده و مراقب باشند که دمای بدن وی از