کارکردن هنگام شب موجب بسیاری از مشکلات جسمی و روانی برای تکنسینهای اورژانس 115 می شود،بایستی برای جبران این فشار کاری افزایش کارانه تکنسینها انجام شود
شب کاری با وجود دشواری ها و ملاحظاتی که در پی دارد، برای برخی ارگان ها و نهادهای یک جامعه شهری اجتناب ناپذیر است و کارکنان اورژانس 115 نیز از این مسئله اجتناب ناپذیرند .
رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی استان آذربایجانشرقی گفت:ایجاد اختلال در چرخه طبیعی و ریتم خواب و بیداری بدن مجموعه ای از عوارض را برای شب کاران رقم می زند و بر عملکرد قلب و دستگاههای گوارشی تاثیرات منفی دارد، هورمون های خواب و بیداری در بدن که با فرمان سیستم عصبی ترشح می شوند، یک ریتم دائمی برای هشیاری و بیهوشی را دنبال می کنند که مقاومت در برابر خواب شبانه و موکول کردن آن به ساعات روز، این ریتم تکرار شونده را مختل می کند.
دکتر رجائی گفت:بدن هنگام خواب شبانه شرایطی فراهم می آورد تا سلول ها، بافت ها و اندام حیاتی نظیر ریه، کبد و دستگاه گوارش به دفع مواد زائد بپردازد و به شرایط عادی بازگردد. جابه جایی ساعات خواب شبانه این شرایط را از بین می برد .
وی گفت:نتایج مطالعات متعددی که درباره تاثیر شب کاری بر سلامت انجام گرفته است، بر نگرانی ها می افزاید. افراد شب کار به طور میانگین حدود ۵ سال کمتر از همکاران روزکار خود عمر می کنند و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی در آنان تا ۴۰ درصد بیشتر است .
دکتر رجائی تصریح کرد:در ماموریتهای شبانه تکنسین اورژانس 115 ،جدا از بیخوابی،فشار و استرس کاری و احتمال نبود امنیت در این ماموریتها بر سلامت جسمی و روحی این کارکنان تاثیر مخربی دارد.
وی در ادامه گفت:خواب ناکافی به دلیل شب کاری باعث اختلال در عملکرد حافظه، فراموشی لغات، کاهش کیفیت زندگی اجتماعی، اضطراب و افسردگی، میگرن، دیابت ، کولون و بیماری های قلب و عروق می شود.
به گفته وی، بیماری های قلب و عروق در رابطه با اختلال خواب، بیشتر به دلیل استرس تغییر زمان خواب و بیداری که روی سیستم عصبی اثر می گذارد، رخ می دهد.
افرادی که شب کار میکنند، معمولا نمیتوانند چرخههای روز و شب خود را بطور کامل جا به جا کنند. به این ترتیب، فقدان خواب کافی، دستگاه ایمنی بدن را در مقابل حملات، آسیبپذیر میسازد و از قدرت آن برای مقابله با سلولهایی که بالقوه سرطانی هستند، میکاهد.
برهم زدن ریتمهای طبیعی نیز میتواند برهم خوردن دیگر وظایف ضروری بدن را به دنبال داشته باشد.
داشتن عادات غذایی صحیح و توجه به زمان خواب و استراحت برای حفظ سلامت بدن مهم است تا بتواند مواد مغذی را جذب و مواد زائد را دفع کند..
دکتر رجائی افزود:به گفته متخصصان، ساعت 11 تا 1 شب، عملیات از بین بردن مواد سمی در کبد ادامه دارد و بدن باید در خواب عمیق باشد. ساعت 1 تا 3 نیمه شب، عملیات سم زدایی در کیسه صفرا ، طی یک خواب عمیق بطور مناسب انجام می شود. طی ساعت 3 تا 5 صبح عملیات از بین بردن مواد سمی در ریه اتفاق می افتد. بعضی مواقع دیده شده است که افراد در این زمان، سرفه شدید یا عطسه می کنند. در ساعت 5 تا 7 صبح نیز این عملیات در روده بزرگ صورت می گیرد، لذا عمل دفع صورت می گیرد.همچنین از نیمه های شب تا ساعت 4 صبح، مغز استخوان عملیات خون سازی را انجام می دهد.
نخوابیدن ، دیر خوابیدن و یا دیر بلند شدن از خواب، باعث می شود مواد سمی از بدن دفع نشده و در عملکرد طبیعی هر یک از اندامهای یادشده اختلالاتی بوجود آید.
وی گفت:اما کسانی که در شیفت شب فعالیت کاری دارند در اصل بر خلاف ریتم طبیعی بدن خود عمل می کنند."یعنی آنها در حقیقت به بدنشان دستور می دهند در ساعتهایی که برای کار کردن آماده نیست به فعالیت مشغول شود."
در واقع، کسانی که کار شبانه دارند نمی توانند در طی روز به اندازه کافی بخوابند چون از یک طرف باید به امور روزانه زندگی خود رسیدگی کنند که این زمان خوابیدن شان را محدود می سازد و از طرف دیگر، به خاطر وجود نورو سروصدا، خواب روزانه آنان کیفیت و عمق خواب شبانه را ندارد.
.
بنا بر نتایج این مطالعات، خستگی، واماندگی، کسالت، انزوا، امراض روحی و روانی و بیماریهای جسمی و بسیاری مسائل دیگر در میان کارکنان شب کار به شدت شایع و رایج است و نعمت گرانبهایی به نام سلامتی خود را بخاطر شبکاری از دست می دهند.
دکتر رجائی با توجه به فشار کاری تکنسینهای اورژانس در شیفت کاری شب گفت: سختی کار کارکنان در شیفت کاری برای هیچ کس پوشیده نیست و این سختی کاری زمانی مضاعف میشود که محیط کاری امن نباشد و کارکنان از این مورد نیز در رنج و عذاب باشند شرایط محیطی نامناسب نیز مزید علت است.
وی گفت:برای جبران مسائل یاد شده،در تلاش هستیم کارانه تکنسینهای اورژانس را در مرحله اول افزایش دهیم و اقدامات و پیگیریهای لازم را از وزارت بهداشت و درمان برای اجرائی کردن اورژانس 115 که جزوه مشاغل سخت و زیان آور است، انجام دهیم.