يکى از عوارض عمدهاى که معمولاً بعد از تصادفات و صدمات وارده به اشخاص ايجاد مىشود ضربه و آسيب به اعضاء مختلف بدن است که منجر به اشکال مختلف آسيب از قبيل خونريزىها و شکستگىها مىشود.
خونريزى
خونريزى به مواردى از مصدوميت گفته مىشود که براى آن خون از قسمتهاى مختلف بدن به بيرون نشت کند. بهطور کلى خونريزى به دو صورت مشاهده مىشود:
انواع خونريزى خارجى
نوعى از خونريزى که در آن، بهدليل پارگى عروق سطحى و يا عمقى بدن، خون به بيرون نشت مىکند. براساس نوع رگى که آسيب ديده است سه نوع خونريزى خارجى وجود دارد:
۱. وريدى: خون خارجشده از بدن تيرهتر بوده و به آرامى خارج مىشود و حالت جهشى ندارد.
۲. شريانى: خون خارجشده از بدن روشن بوده و حالت جهشى دارد و با سرعت بيشترى خارج مىشود.
۳. مويرگى: خونريزى خفيف بوده و مشکل حادى ايجاد نمىکند.
اقدامات اوليه
جهت کنترل خونريزى با توجه بهشدت و نوع خونريزى مىتوان از روشهاى زير استفاده نمود:
۱. فشار مستقيم: محل خونريزى را با استفاده از گاز استريل يا دستمال تميز با استفاده از دست محکم فشار دهيد تا خونريزى قطع شود. در صورت قطع خونريزى همان پانسمان انجام شده را با باند در محل ثابت کنيد.
۲. بالا نگهداشتن عضو: اندام دچار خونريزى را بالاتر از سطح بدن نگهداريد.
۳. فشار بر نقاط خاص: اگر با روشهاى فوق خونريزى کنترل نشود از فشار بر نقاط خاص که شريانهاى اصلى بدن در آنجا از نزديک سطح بدن و روى استخوان عبور مىکنند، استفاده کنيد.
۴. استفاده از تورنيکه: با استفاده از تورنيکه باند يا نوار پارچهاى يا لاستيکى بالاى محل خونريزى را ببنديد. (اين آخرين راهحل مىباشد).
۵. بعد از کنترل خونريزى محل زخم را شستشو داده و تميز کنيد. اما از برداشتن لختههاى تشکيل شده در محل خوددارى نمائيد تا خونريزى تکرار نشود.
۶. در صورت شدت جراحات مصدوم را بلافاصله به مرکز درمانى انتقال دهيد.