شکستگى يکى ديگر از صدماتى است که در تصادفات و حوادث اتفاق مىافتد و به دو نوع تقسيم مىشود:
- شکستگى باز:
در اين نوع شکستگى قطعات استخوان شکسته باعث پارگى پوست گشته و از بدن خارج مىشود و يا زخم شديد و نافذى وجود دارد که پوست را به محل شکستگى مرتبط مىسازد.
- شکستگى بسته:
در اين نوع شکستگى قسمتى از استخوان که شکسته از قسمت سطحى و پوست بدن خارج نشده و قابل رؤيت نيست.
علائم
عضوى که دچار شکستگى شده است داراى درد شديد بوده و تورم همراه با کبودى در محل ضربه مشاهده مىشود، همچنين در حرکت و عمل طبيعى عضو آسيبديده، اختلال ايجاد شده و دچار تغييرشکل مىگردد. در صورت شديد بودن شکستگى ممکن است در اثر درد و خونريزى شديد مصدوم دچار شوک شود.
اقدامات اوليه
- علائم حياتى و وضعيت راه هوائى - تنفس و گردش خون مصدوم را بررسى کنيد و در صورت نياز به احياء قلبى - ريوى عمليات را شروع کنيد.
- عضو شکسته را در همان وضعيتى که هست بىحرکت کنيد.
- در محل آسيبديده کيسهاى يخ بگذاريد.
-در صورتىکه شکستگى در ناحيه سر و گردن و ستون فقرات باشد از جابهجائى گردن مصدوم خوددارى نموده و هنگام انتقال وى به مرکز درمانى براى ثابت نگهداشتن آن از بالش يا کيسههاى شن در اطراف گردن و تنه و يا آتل تمام قد استفاده کنيد.
-در شکستگى اندامها (دست و پا) با استفاده از آتل چوبى يا فلزى و در غير اينصورت از وسايلى مانند چوب يا چيزى که بتوان بهجاى آتل از آن استفاده نمود اندام آسيبديده را ثابت کرده و بيمار را به مرکز فوريتهاى پزشکى منتقل نمائيد.
- يادآورى مىشود در شکستگى ستون فقرات بسيار با احتياط عمل کنيد و از هرگونه جابهجائى بپرهيزيد بدون حرکت دادن به بدن مصدوم با تخته چوب بلند يا آتل تمام قد او را ثابت نگهداريد.
- در مورد مصدومين دچار دررفتگى و يا پيچخوردگى اندامها اقدامات اوليه را مانند شکستگىها انجام دهيد.