برای جذب نیروی دانشگاهی در اورژانس 115، سختی کار این پرسنل باید در نظر گرفته شود.
. برای جذب نیروی دانشگاهی و متخصص در مرکزمدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی استان، سختی کار این پرسنل باید در نظر گرفته شود و با افزایش مزایا شوق استخدام در اورژانس 115 را افزایش داد.
مسئول پایگاههای شهرستان تبریز در گزارش سالانه خود گفت:در طول سال 1392 از 500000 تماس تلفنی با مرکز اپراتوری 115تبریز در حدود 33000 ماموریت تصادفی و غیرتصادفی منجر به اعزام آمبولانس شده است،که از این تعداد 4176 تن مصدوم تصادفی و 24235 تن بیمار غیر تصادفی به بیمارستانهای تبریز انتقال یافته و بیش از 9500تن بصورت سرپائی درمان در محل شده اند.
نادرپورحسن در ادامه گفت:تعداد بیست پایگاه در شهرستان تبریز بصورت شبانه روزی فعالیت میکنند که تعداد این پایگاهها تا پایان برنامه چهارم توسعه بایستی 28 پایگاه باشد،تعداد 4 پایگاه آماده بهره برداری که به علت نبود نیروی انسانی امکان افتتاح و بهره برداری نیست.
وی افزود:بیست پایگاه فعال تبریز نیز به علت کمبود نیروی انسانی ،با فشار کاری مضاعف به تکنسینها برای تکمیل شیفتها، موجبات خستگی و فرسایش نیروی انسانی را بدنبال دارد.
پورحسن گفت:با توجه به کمبود نیروی انسانی ،میانگین زمان رسیدن به بالین بیمار در شهر تبریز زیر 10 دقیقه بوده و پرکارترین پایگاه اورژانس در سال 1392 پایگاه 209 توانیر است که 2000 ماموریت انجام داده است.
مسئول پایگاههای تبریز در خاتمه افزود: امید است با درایت دولت تدبیر و امید امکان جذب نیروی انسانی را داشته باشیم و جهت افزایش توان روحی و کاری همکاران تکنسین به حل مشکلات آنها اقدام کنیم و از جمله مشکلات باالحق این زحمتکشان ،کارانه عادلانه با دیگر همکاران دانشگاه علوم پزشکی میباشد.