برای نمایش بهتر وب سایت از ورژن جدید مرورگر فایرفاکس یا گوگل کروم استفاده نمایید.

دانلود ورژن جدید فایرفاکس دانلود ورژن جدید کروم
English فارسی
logo

مرکز اورژانس پیش بیمارستانی و مدیریت حوادث دانشگاهDisaater and Emergency Medical Management Center

فهرست اصلی
تاریخ : يکشنبه 21 ارديبهشت 1393
کد 967

نکات آموزشی در مورد خفگی خودمان

راهـکارهایی برای نـجات از خـطر خـفگی ( 1 )

تکنیک های امدادی مفید مانور هایملیخ (Heimlich Maneuver )

همه چیز در یك آن اتفاق می‌افتد و در این حال، زمان ارزش فراوانی پیدا می‌كند. برای همه ما این اتفاق پیش آمده كه در حین خوردن خوراكی، جسمی خارجی راه تنفسی‌مان را بند آورده و حالت خفگی به ما دست داده است. مغز انسان در صورت نرسیدن اكسیژن، در فاصله 6-4 دقیقه دچار مرگ می‌شود. متأسفانه سالانه هزاران نفر به این شكل زندگی خود را از دست می دهند. حركت تكنیكی و ساده مانور هایملیخ (Heimlich Maneuver ) شما را قادر می‌سازد تا در حد امكان، اشخاص را از خطر خفگی نجات دهید. با یادگیری این روش، حتی می‌توانید خود را نیز از خطر خفگی برهانید. فرد در حال خفگی نه می تواند صحبت كند و نه توانائی تنفس دارد، لذا به كمك شما سخت نیازمند است. هیچگاه به پشت شخص در حال خفگی نزنید، چرا كه ممكن است كار مشكل‌تر شود (مگر آنكه نیم تنه بالائی شخص رو به پائین باشد). خندیدن و یا حرف زدن در حین جویدن غذا و بلعیدن آن ممكن است باعث ایجاد حالت خفگی گردد. به هنگامی كه حالت خفگی دست می‌دهد، هرگز محلی را كه دیگران در آن هستند ترك نكنید و همانند شكل زیر، با اشاره وضعیت خود را به آنان بفهمانید.

 

تأثیر این تكنیك به این دلیل است كه در حالت قطع تنفس بیمار، هنوز مقدار قابل توجهی هوا داخل ششها باقی است و با فشردن سریع دستها بر روی شكم مصدوم (بین قفسه سینه و ناف)، ششها فشرده می شوند و هوای موجود در آنها به سمت نای حركت می‌كند و جسم خارجی را به سمت بیرون حلق می‌راند. خفگی در كودكان اغلب به دلیل بلعیدن جسم خارجی رخ می‌دهد. در مورد به كارگیری این تكنیك برای كودكان با احتیاط كامل عمل كنید.

نشانه‌های شخص در حال خفگی:

1. ناتوانی در تنفس و صحبت كردن
2. ناتوانی در سرفه كردن
3. تغییر رنگ صورت به كبودی
4. از دست دادن هوشیاری

مراقبت از كودكان

از آنجا كه كودكان تمایل دارند اشیاء را به دهان بگذارند و ببلعند، پیش‌بینی‌های زیر را در مورد آنها رعایت كنید:

1. هرگز اسباب بازی‌های كوچك را كه ابعادشان 4×2 سانتیمتر و یا كوچكتر است، در اختیار كودكان قرار ندهید. به همین شكل مراقب قطعات كوچك جداشدنی اسباب بازی‌ها نیز باشید.
2. قرص های داروئی را پس از حل كردن در آب به كودكان بدهید.
3. این اشیاء را از دسترس كودكان دور نگه دارید: سكه، دكمه، بادكنك باد نشده، نخود، لوبیا، دانه تسبیح، تیله‌های شیشه‌ای و سنگی...
4. این خوراكی‌ها را نیز از دسترس كودكان دور نگه دارید: ذرت بو داده، آجیل، یخ، شكلات، سبزیجات خام، هویج...
5. كودك در حال خوردن خوراكی نباید بدود، راه برود و یا بازی كند. 

چگونه خودمان را از خطر خفگی نجات دهیم:

1. یك دستتان را مشت كنید و انگشت شست خود را بر روی شكم (بین قفسه سینه و ناف) بگذارید.
2. این دست را محكم با دست دیگرتان بگیرید و هر دو دست را با حركت سریع رو به بالا فشار دهید. همچنین می‌توانید بر روی جسمی ثابت و افقی (مانند لبه میز، صندلی، نرده، ...) خم شوید و شكمتان را با حركات سریع به لبه جسم فشار دهید.

 

3. این حركت را تا خارج شدن جسم خارجی ادامه دهید.